Πώς μπορεί να αλλάξουν τα second-hand ρούχα την αγορά μόδας τα επόμενα χρόνια
Εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά μεταχειρισμένων και vintage ρούχων σε ολόκληρο τον κόσμο, πυροδοτώντας συζητήσεις για τον πώς μπορεί να αλλάξουν οι second-hand αγορές την αγορά μόδας τα επόμενα χρόνια.
Πρόσφατη έρευνα από το eBay Ads UK διαπίστωσε, με τη συμμετοχή 1.000 καταναλωτών, ότι οι αγοραστές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά μεταχειρισμένων αγαθών, καθώς βαθαίνει η κρίση του κόστους ζωής και αυξάνεται η «συνείδηση του κλίματος».
Η στροφή προς τις second hand αγορές έγινε κυρίως κατά την πανδημία, αφού αυτά τα προϊόντα παρέχουν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης με μια καινούρια αγορά αλλά είναι συνήθως πιο οικονομικά. Η ανασφάλεια που έχει προκύψει από την πανδημία και τα συνεχή lockdowns κάνει τους περισσότερους καταναλωτές ανοιχτούς στο να ξοδέψουν χρόνο και ενέργεια ψάχνοντας καλύτερες τιμές οι οποίες να ανταποκρίνονται στα χρήματα που διαθέτουν.
Επιπλέον, τα προϊόντα μεταπώλησης παρέχουν σε αρκετούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάτι ακριβό που δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν καινούριο, ή ακόμα και μεγάλες μάρκες. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές, οι οποίες ζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram.
Βέβαια, μία από τις βασικές αιτίες της στροφής του κοινού σε second hand αγορές αποτελεί ασφαλώς και η ανάγκη για μία πιο βιώσιμη στάση απέναντι στον τρόπο που καταναλώνει. Η βιομηχανία της μόδας έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ η επανάσταση του resale έχει ξεκινήσει, καθώς μάλιστα η μεταπώληση αποτελεί μία διαδικασία με ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Επίσης, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η second hand μόδα αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό και από αυτόν της βιώσιμης μόδας με τους καταναλωτές να στρέφονται διαρκώς στη μεταπώληση και τα μεταχειρισμένα, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην ευκολία με την οποία μπορεί κανείς πλέον να πουλήσει και να αγοράσει κομμάτια από τα sites μεταπώλησης.
Η τεχνολογία και οι χαμηλότερες τιμές είναι σίγουρα κινητήριες δυνάμεις για την αγορά second hand. Έχοντας χτίσει από την αρχή την επιχείρησή τους στο διαδίκτυο, πολλές μεγάλες πια εταιρείες μεταπώλησης, όπως οι Vestiaire Collective και TheRealReal, διέθεταν ό,τι χρειαζόταν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες ανάγκες των καταναλωτών.
Για παράδειγμα, η Vestiaire Collective διαθέτει πάνω από 3 εκατομμύρια είδη και 10.000 μάρκες διαθέσιμα, με πάνω από 20.000 νέα είδη μόδας που καταγράφονται καθημερινά. Μέσα από αυτά τα καταστήματα, ο καθένας μπορεί να διαθέσει τα χρησιμοποιημένα – ή όχι- ρούχα του προς πώληση σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι εταιρείες προσφέρουν επίσης και υπηρεσίες επαλήθευσης της γνησιότητας των προϊόντων, διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή, όταν γίνεται απευθείας, και επιβλέπουν τη διαδικασία αγοράς. Φυσικά, όλα αυτά είναι δυνατά μέσω της τεχνολογίας, η οποία υπήρξε καταλύτης για τη μαζική αποδοχή αυτών των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Έτσι, τα online καταστήματα second-hand συνεχίζουν να προτιμώνται από τους καταναλωτές.
Το καταναλωτικό κοινό, στο οποίο απευθύνονται, είναι κατά βάση αυτό που ανήκει στη Γενιά Ζ. Οι νεότερες γενιές, με την περιβαλλοντική τους συνείδηση, συνεχίζουν να στρέφουν το βλέμμα τους στα second hand, στις μειωμένες τιμές, στο μεγαλύτερο εύρος μεγεθών, τους σπάνιους vintage θησαυρού αλλά και την ηθική κατανάλωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασαν μεταχειρισμένα είδη μόδας το 2021. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι προσπαθεί να ανακυκλώσει ή να επισκευάσει τα υπάρχοντά του πριν αγοράσει οτιδήποτε καινούριο και το 20% ανέφερε ότι αγοράζει συχνά μεταχειρισμένα, ανακυκλωμένα ή διορθωμένα αντικείμενα.
Τον Ιανουάριο του 2022, οι αναζητήσεις για “ανακυκλωμένο” αυξήθηκαν 40% στο eBay του ΗΒ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και οι αναζητήσεις για “μεταχειρισμένο” και “κιτ διόρθωσης” αυξήθηκαν 24% και 21% αντίστοιχα.
Επιπλέον, μεγάλα bramds μόδας, όπως οι Hugo Boss, Lululemon, Coach και Oscar de la Renta, ακολουθώντας το πρότυπο των second hand stores στρέφονται όλο και περισσότερο στη μεταπώληση, όχι μόνο επειδή είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά και για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τα πράσινα διαπιστευτήριά τους. Έτσι, ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς.
Επίσης, έτσι ενισχύεται το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας της μόδας. Δηλαδή ένα σύστημα, στο οποίο όλα τα προϊόντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να αποσυντεθούν πλήρως. Συγκεκριμένα, οι οίκοι πλέον διαθέτουν τμήματα για να επισκευάσουν και να αποσυναρμολογήσουν τα εξαρτήματα, ώστε να ανακυκλωθεί ή να δοθεί μια δεύτερη ζωή στο προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο, ένα προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από έναν χρήστες καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του, εφόσον βέβαια δημιουργείται με ποιοτικά υλικά, πολλές φορές ανακυκλώσιμα, και διαχρονικό σχεδιασμό, για μεγιστοποίηση της χρηστικότητάς του, παράγοντας τα ελάχιστα δυνατά απόβλητα.
Ο νέος προσανατολισμός της αγοράς εξαιτίας της ανάγκης για βιωσιμότητα και της χρήσης της τεχνολογίας στην μόδα, καθώς και η ανταπόκριση που βρήκαν στο κοινό τα second hand shops, κάνουν πολλούς οίκους μόδας, οι οποίοι καθορίζουν το μέλλον της, να χρησιμοποιούν τα second hand stores ως πρότυπα. Οι αισιόδοξοι λένε ότι, ίσως, αν υιοθετήσουν αυτόν τον τρόπο σκέψης τα μεγάλα ονόματα, να γίνει τελικά ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη μόδα.