Responsive image

Λόγοι για να αγοράσεις μεταχειρισμένα αντί για καινούρια προϊόντα

πριν 1 χρόνος

 1. Αποκτάτε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε χαμηλότερη τιμή.

Αυτό παραμένει η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά μεταχειρισμένων αντί για καινούργιων. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν τα ρούχα, τις τσάντες, τα έπιπλα και τα παιδικά τους είδη από καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών. Ο λόγος είναι ότι αρκετά επώνυμα καινούργια αντικείμενα, ειδικά τα ρούχα, κατασκευάζονται με υλικά χαμηλότερης ποιότητας και πωλούνται σε υψηλές τιμές. 

Να το θυμάστε αυτό την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε κάποιο ρούχο, ένα βιβλίο, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και άλλα. Αρχικά, ελέγξτε τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών που βρίσκονται κοντά σας και ίσως βρείτε κάτι που σας αρέσει. 

 2. Μειώστε τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον 

Το κλίμα μας έχει, με την πάροδο του χρόνου, βιώσει δραστικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς και μη βιώσιμες. Η βιομηχανία μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως και ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του περιβάλλοντος. 

Η παραγωγή βαμβακερών ρούχων καταναλώνει πολύ νερό και ενέργεια. Όταν αγοράζετε και πουλάτε ρούχα, παπούτσια, τσάντες και άλλα είδη μόδας από μεταχειρισμένα είδη, μειώνετε τη ζήτηση για νέα είδη, ως εκ τούτου, μειώνοντας την πίεση στους κατασκευαστές να παράγουν αυτά τα είδη σε μεγάλες ποσότητες. 

Επιπλέον, όταν ψωνίζετε σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων ειδών, στηρίζετε τις τοπικές επιχειρήσεις και συμβάλλετε στη μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλία και τα ταξίδια σε μακρινές περιοχές. Η αγορά τοπικών προϊόντων είναι σχεδόν πάντα καλύτερη για το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι που αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συμβάλλουν στη μείωση της ανάγκης των εταιρειών να προμηθεύονται τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του αυτοκινήτου και να το στέλνουν σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας έτσι σε κάποιο βαθμό τη ρύπανση. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, η ζήτηση για περισσότερα νέα αγαθά θα μειωθεί εάν υπάρχει συνεχής προσφορά μεταχειρισμένων προϊόντων που εξακολουθούν να είναι πολύτιμα. Με άλλα λόγια, οι αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

3. Ανακαλύψτε μερικές premium μάρκες 

Είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε ένα τυχερό εύρημα πολυτελείας όταν ψωνίζετε από δεύτερο χέρι. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι κερδίζουν ένα παράλληλο εισόδημα ψάχνοντας για αντικείμενα υψηλής αξίας και μεταπωλώντας τα με κέρδος. Μπορείτε να αγοράσετε εκείνα τα αντικείμενα που μπορεί να βλέπετε μόνο στο διαδίκτυο και ξεπερνούν τον προϋπολογισμό σας με λιγότερα χρήματα ή χρησιμοποιώντας μια δωροκάρτα σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών. 

Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα πολυτελείας σε καταστήματα όπως αυτό, που περιμένουν κάποιον να τα ανακαλύψει ξανά.

Αντί να αγοράσετε κάτι καινούργιο, αγοράζοντας μεταχειρισμένα ρούχα ή προϊόντα από ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών παρατείνει τον κύκλο ζωής των μεταχειρισμένων ρούχων ή προϊόντων, γεγονός που αποτελεί έναν απίστευτο τρόπο αποφυγής της ρύπανσης από τα απόβλητα.

4. Μειώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος και εξοικονομεί πόρους

Ένα σημαντικό ποσοστό του βαμβακιού που καλλιεργείται για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φυτοφάρμακα τα οποία οξύνουν το έδαφος και μολύνουν την κοντινή παροχή νερού.

Ένα από τα πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία της γρήγορης μόδας είναι ότι ο κλάδος παράγει περίπου το 20% των παγκόσμιων λυμάτων και εκπέμπει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή περισσότερο από ό,τι εκπέμπουν η θαλάσσια ναυτιλία και οι διεθνείς πτήσεις μαζί. Αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο πώς οι δραστηριότητές μας προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.

Αντί να προσθέτουμε στα προβλήματα, μπορούμε να επιφέρουμε μια αλλαγή υιοθετώντας νέες αγοραστικές συνήθειες ώστε να γίνουμε βιώσιμοι και φιλικοί προς το περιβάλλον. Πριν αγοράσετε αυτά τα νέα ρούχα από το αγαπημένο σας κατάστημα λιανικής πώλησης, σκεφτείτε τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους και πώς θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε για έναν φιλικό προς το περιβάλλον σκοπό. 

5. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός αντικειμένου

Η επαναχρησιμοποίηση εξασφαλίζει ότι χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα στο έπακρο. Είτε δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο προϊόν είτε είστε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, αποκτήστε τη συνήθεια να αγοράζετε μεταχειρισμένα.

Είτε ψωνίζετε από δεύτερο χέρι για να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε το δωρίζετε, είτε το κάνετε δώρο σε κάποιον, το κάνετε χρήσιμο και του δίνετε μια νέα ζωή. Αν το αγοράσετε για προσωπική χρήση, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε με προσοχή. Διατηρήστε το αντικείμενο σε άριστη κατάσταση, ώστε να μπορείτε αργότερα να δωρίσετε αντικείμενα, να τα μεταπωλήσετε ή να τα χαρίσετε.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης συνεχίζεται, καθιστώντας ένα αντικείμενο λιγότερο που θα κατέληγε σε χωματερή.

6. Σας επιτρέπει να διαπραγματευτείτε για μια καλύτερη τιμή

Όταν πηγαίνετε σε ένα παζάρι για να αγοράσετε κάποια μεταχειρισμένα αγαθά, όλοι ελπίζοντουν να κάνουν μια καλή συμφωνία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον αγοραστή όσο και τον πωλητή. Σε αντίθεση με τα καινούργια αγαθά μαζικής παραγωγής που έρχονται με σταθερή τιμή, η αγορά thrift αγαθών σας επιτρέπει να διαπραγματευτείτε με τον πωλητή και να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα.

Μπορείτε και οι δύο να διαπραγματευτείτε για διαφορετικά προϊόντα και να καταλήξετε σε ένα ποσό που λειτουργεί εξαιρετικά και για τους δύο σας. Παρόλο που ο πωλητής μπορεί να έχει καθορίσει μια τιμή για κάθε προϊόν, μπορείτε, στις περισσότερες περιπτώσεις, να χτυπήσετε την τιμή.

7. Ενθαρρύνει τη δημιουργία κοινότητας 

Είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράζετε μεταχειρισμένα αντικείμενα από ανθρώπους τακτικά χωρίς να χτίζετε φιλίες και σχέσεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός παζαρέματος, μπορεί να είστε περίεργοι για την ιστορία που κρύβεται πίσω από ορισμένα αντικείμενα προς πώληση. Όταν αποφασίσετε να ρωτήσετε τον πωλητή, μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση που θα διευρύνει την οπτική σας για μια περιοχή και θα σας δώσει περισσότερους λόγους να αγοράσετε από αυτούς.

Επίσης, ας υποθέσουμε ότι ψωνίζετε τακτικά από ένα συγκεκριμένο κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών στην περιοχή σας. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα εξοικειωθείτε με τον πωλητή, ο οποίος μπορεί ακόμη και να σας τηλεφωνεί κάθε φορά που υπάρχουν νέες αφίξεις.

 

8. Υποστηρίξτε έναν καλό σκοπό 

Πολλά καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών δωρίζουν μέρος (ή και το σύνολο) των χρημάτων που ξοδεύετε για την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και άλλων προϊόντων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. 

Για να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματά σας πηγαίνουν σε καλούς σκοπούς, κάντε κάποια έρευνα σχετικά με τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών στην περιοχή σας. Ρωτήστε τα αν έχουν κάποια φιλανθρωπική δράση και πώς εσείς, ως πελάτης, μπορείτε να κάνετε περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε πράγματα που χρειάζεστε, ενώ παράλληλα θα βοηθήσετε και άλλους με τις ανάγκες τους. 

Μπορείτε να νιώσετε (και να απολαύσετε) τη συγκίνηση των αγορών για διαφορετικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του να κάνετε κάτι καλό για την κοινότητά σας. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά από καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών με επίκεντρο τη φιλανθρωπία είναι όντως χρήσιμη. 

 

9. Πρόληψη σπατάλης 

Η έκτη μεγαλύτερη δαπάνη των νοικοκυριών στην Ευρώπη είναι η αγορά ρούχων. Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί σπατάλη του εισοδήματος των νοικοκυριών, κάποια από αυτά τα χρήματα μπορούν να κάνουν καλό για άλλες ανάγκες. Επίσης, η επίδραση της ύπαρξης τόσων πολλών ρούχων στο περιβάλλον είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η βιομηχανία ένδυσης δημιουργεί τεράστιο όγκο αποβλήτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και στο τέλος της ζωής των ρούχων, όπου συχνά πετιούνται σε οποιαδήποτε περιοχή. 

Οι τελικοί χρήστες προτιμούν να πετούν πολλά από τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους σε χωματερές και ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών δεν είναι βιώσιμος. Ανεξάρτητα από το μέγεθός της, καμία χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει τον εδαφικό χώρο για να συντηρήσει αυτή την πρακτική των αποβλήτων. Το ECAP προσφέρει διάφορες λύσεις , συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πώλησης αυτών των ρούχων ως μεταχειρισμένων. 

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά οφέλη όταν ψωνίζετε από δεύτερο χέρι. Η αγορά ενός προϊόντος που θα εξυπηρετεί τον σκοπό του για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιο βιώσιμη από ένα προϊόν που μπορεί να χρειαστεί να αλλάζετε πού και πού. Τα αντικείμενα που διαρκούν αρκετά καλά ώστε οι ιδιοκτήτες τους να τα μεταπωλούν, συχνά κατασκευάζονται με υλικά υψηλής ποιότητας.

Με τα μεταχειρισμένα αντικείμενα μπορείτε να ξεφορτωθείτε τα εύκολα σπασμένα, μαζικής παραγωγής, χαμηλής ποιότητας πράγματα που συχνά βλέπουμε στα καταστήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις βαλίτσες. Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε δει εκείνες των γονιών και των παππούδων μας. Αυτές οι βαλίτσες ήταν κατασκευασμένες με ανθεκτικά και ποιοτικά προϊόντα, γι' αυτό και άντεξαν αρκετά για να τις δούμε εμείς και ακόμη και τα παιδιά μας. 

Πέρα από την ποιότητα και την ανθεκτικότητα, η αγορά μεταχειρισμένων σημαίνει ότι παίζετε το δικό σας ρόλο στη μείωση των απορριμμάτων. Όταν αγοράζετε μεταχειρισμένες, μεγιστοποιείτε τους πόρους που λαμβάνονται από τη Γη και παρεκκλίνετε από την κουλτούρα της απόρριψης.

Πηγή